5.12.2008 г.

Шопът и зимните забавленияДали заради прекаленото старание на някои политици да направят добро впечатление, дали като нечия комерсиална инициатива, но в последните години София се сдобива с все повече ледени пързалки. Макар и не толкова забележителни на вид те позволиха на любителите на зимните удоволствия да практикуват своето хоби. Пързалянето с кънки отдавна се приема за естествено и неотменимо забавление през зимата. Това обаче не винаги е било така, особено в очите на консервативния шоп.

Кънките навлизат в България едва след Освобождението на страната. В София те прохождат върху езерото Ариана, където впрочем съвсем скоро и се завърнаха. Тогава на прагматичния българин тази нова мода изглеждала по-скоро екзотична и в голяма степен неразбираема.


В началото на 20 век софиянци тепърва откриват кънките

Интересен откъс от книгата "Моят роден град София" на Райна Костенцева описва първия досег между пързалянето и местните шопи.

Пързалянето беше нещо съвсем непознато за софиянци. След Освобождението го въведоха акредитираните в София дипломати от Западна Европа, които основаха така наречения някога "Скатинг клуб" (клуб, в който членуват хора, пързалящи се с кънки. Още тогава снобизмът пусна корени в нашата страна. Софийският хайлайф, състоящ се предимно от забогатели парвенюта и учили в чужбина софиянци, веднага последва чужденците и започна масово да се озовава на пързалката. Народът нямаше достъп до този спорт, пък и той не го привличаше. Населението гледаше на него като на нещо неприлично. Когато Нане се връщаше от пазар и пътят му минаваше край пързалката, той се спираше в почуда и казваше: "Брей тие гражданье! Оти си не играят оро наземи ко що дал Господ, ноло шиткат по ледо сос тия ножове под нозете како шикнати!"

За добро или за лошо трябва да признаем, че последното столетие значително е изменило отношението на шопа към този зимен спорт...


На пързалянето с кънки отдавна не се гледа като на нещо неприлично. Снимка topmodelite.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...