7.12.2008 г.

Ще има ли София най-после своя музей?


Дълга е сагата с музея "Стара София" (или казано по-точно - "ОП "Стара София" със Софийски исторически музей"). Все още столицата на България е лишена от своя собствена експозиция, която да представи хилядолетното й развитие.

Но да караме подред. Музеят е създаден през 1928 г. с благородната мисия да "събира, пази и проучва ония предмети от материалната култура на София, които имат или ще имат значение за историята на София". Със собствена сграда музеят се сдобива през 1941 г. Тя се намира на площад Бански в непосредствена близост до банята. За лош късмет обаче само 3 години по-късно постройката е унищожена при бомбардировките от 1944 г.

От този момент нататък музеят е лишен от своя експозиционна площ, а безценните предмети "отлежават" на склад. През последните 20 години се наслушахме на обещания Стара София да получи полагащото й се място в центъра на столицата. Предназначена за това е част от Централната баня, която след реконструкция "трябва да се разгърне върху 9200 кв.м. на четири нива, всяко с различна функция – хранилища за архиви, реставрационни ателиета, изложбени зали, книжарници, кафенета. Там трябва да намерят мястото си 100 000 експоната."

Ремонтът на помещенията обаче все така се протака, а откриването се отлага. Първо за 1999 г., после за 2007 г. Последно се обяви, че реконструкцията трябва да приключи през април 2009 г. в чест на 130 години от обявяването на София за столица. Или пък в чест на предстоящите парламентарни избори, кой знае... Предизборно или не, дано столицата ни най-после получи музея, който заслужава.

Ако сте минавали скоро през банята, сигурно сте забелязали, че ремонтните работи са наникъде. Как ще успеят навреме, не е ясно. За сметка на това вътре изобилства от интересни гледки. Ако не сте виждали Мерцедес в баня или каляска в басейн, сега му е времето.
Истината е, че в момента паметта на София е докарана до отчайващо и мизерно положение. Няма град, а да не говорим за столица, който да се отнася по такъв недостоен начин със собственото си минало. Рядкост са и гласовете в подкрепа на по-отговорно отношение на властта към музея. Понякога си задаваме въпроса дали в София живее общност или просто сбирщина от случайно събрали се индивиди. Дано, ако и този път надеждите ни бъдат излъгани, получим отговор.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...