12.01.2009 г.

Демонтират Лъвов мостПо думите на главния архитект на столицата София, макар и временно, ще остане без един от символите си. Планира се Лъвовият мост да бъде преместен заради строежа на метрото под булевард Мария Луиза. Ето какво точно казва Петър Диков в интервю пред Градски:

На "Лъвов мост" също ще има проблеми с движението. В момента работим с Националния институт за паметниците на културата по отношение на самия "Лъвов мост". Има проблем как точно да се реализира метростанцията там. Самият мост е паметник на културата. Идеята е, за да може да се изгради метростанцията, самият мост да се демонтира, да се направи метростанцията и пак да се монтира. Не е ясно какъв ще бъде механизмът. Тепърва го уточняваме. Имаме три проблема на това място - първият е, че трябва да правим метростанция, която ще има изходи на четирите ъгъла, за да може да се използва и като подлез под "Сливница". Второто препятствие е пресичането на реката. Третото предизвикателство е да се справим с това, че "Лъвов мост" е паметник на културата. Но има прецедент. Когато се строеше "Цариградско шосе", ситуацията беше същата и с орлите на "Орлов мост", които бяха преместени. След това изчезнаха решетките на моста и бяха възстановявани по стари снимки.

И къде ще преместите лъвовете?

Ще им намерим място. Няма да е в Зоологическата градина.


Предвид скоростта, с която се гради метрото, намерението на общината означава, че градът ще се лиши от своята забележителност за неопределен срок, най-вероятно години. Можем само да се надяваме, че мостът ще бъде качествено демонтиран и след това върнат на мястото му, без да му бъдат нанесени сериозни щети. Дано при възстановяването му се постараят да облагородят района, защото в момента това знаково за София място изглежда безкрайно жалко, мизерно и тъжно.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...