30.01.2009 г.

Партийният дом



Започваме нова поредица в блога, която ще включва фотографии на София и най-характерните социалистически сгради от периода 50-те - 80-те години на 20 век.

Началото разбира се поставя Партийният дом, като символ както на тогавашната власт, така и на новите архитектурни тенденции в столицата. Силуетът на масивната постройка доминира новия център на града и с това придобива челното място в поредицата постинги.


За цвят публикуваме и едно описание на сградата от края на 50-те години:

В дъното на ларгото е построен Партийният дом. Той заема цял квартал, заграден между булевардите "Руски" и "Дондуков", пл. "9 септември" и ларгото.

Сградата на Партийния дом, представлява един извънредно голям блок, който говори за силата и сплотеността на Комунистическата партия. Външната й архитектура е изпълнена от гранит и бял врачански камък. Сградата е построена от български майстори и архитекти, а всички строителни материали са изработени в България.

Вътрешната архитектура на сградата има богато оформление. Тук са използувани гранит, разноцветна мозайка - тип римска, мушелкалк, мрамор, ламперии, гипсови мазилки и други.

Строежът на сградата започна в 1950 г. и завърши в 1955 г. В конкурса участвуват 250 от най-добрите архитекти у нас с 38 конкурсни проекта. Строежът е извършен под ръководството на арх. П. Златев.

Главният вход за приемните зали и за работните кабинети е откъм площад "9 септември". За конгресната зала входът е откъм ларгото, а двата странични входа откъм бул. "Руски" и "Дондуков" са за публиката и служителите.

Освен приемните зали и конгресната зала в залата има и пет елипсовидни зали за съвещания, всяка от които може да събере от 100-150 души.

Главният вход към ларгото води за конгресната зала. Преддверието и разпределителният вестибюл водят до кръгъл гардеробен вестибюл, околовръст на който са наредени 16 мраморни колони в дорийски стил. Особено красиво е фоайето, откъдето два странични кулоара водят до конгресната зала. То е богато декорирано с 32 мраморни колони в червен цвят. Конгресната зала има форма на трапец. В нея амфитеатрално са разположени удобни столове, които заедно с галерията имат 1250 седящи места. Стените на залата имат цокъл от дъбова ламперия, а стените над цокъла и тавана са с гипсова мазилка и орнаменти в модернизирана класика. В залата е постигната най-добра акустика. Въпреки големия й обем тя може да се владее от един оратор.

Над главния вход над конгресната зала е кулата. Тя завършва с 13-метрова игла и светеща петолъчна звезда. На кулата, която е висока 69 метра, има тераса, от която се вижда целият град.

В сградата на Партийния дом се помещават Министерският съвет, Министерството на просветата и културата и Институтът по история на БКП.