12.02.2009 г.

Какво ново на Стара СофияИ през февруари www.stara-sofia.com продължи да се разраства. Добавени бяха още 40 фотографии в различните раздели. Тук представяме някои грабващи вниманието нови попълнения.


Панорама на София, ок. 1900 г. Градът все още е доминиран от едно- и тук-таме двуетажни сгради. За момента не можем да определим откъде точно е направена снимката.


Фонтанът в Борисовата градина, началото на 20 век. В дясно се вижда и Военното училище. Прави впечатление липсата на каквито и да е сгради, които по някакъв начин да пречат на директната видимост между двете.


Юнашкият събор в София, 1904 г. Юнаците са строени на площад Александър срещу Двореца.


Класически изглед на най-представителната софийска улица Търговска. По каприз на художника, оцветил оригиналната черно-бяла фотография, фасадите на сградите са решени в странния кафяв цвят.


Елегантна картичка на площад Света Неделя. Гледката е в посока към бул. Дондуков. Впечатление правят китните цветни площи, красящи площада.


Отново булевард Дондуков, около 25 години по-късно. Днес сградите на снимката не съществуват. На тяхно място се издигат Министерски съвет и ЦУМ.


Улица Леге, 20-те години.


Булевард Мария Луиза се влива в площад Света Неделя, края на 30-те. Както се вижда на снимката, площадът се явява натоварен разпределителен възел на трамваите по това време. Сградите вече не съществуват.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...