8.03.2009 г.

"От вчера до утре. Софийски паметници", репортаж



Ето и обещаните по-рано няколко реда и снимки от изложбата, разположена в Софийска градска художествена галерия на ул. Гурко.





Съдържанието може да се раздели на две. На първо място, от фондовете на Софийската градска художествена галерия са подредени произведения на изкуството отразяващи емблематични за София сгради, паметници и места в периода от Освобождението до наши дни. В това число, както класически платна, така и предизвикателни проекти на съвременни автори. Предмет на изложбата са утвърдени и обичани сгради и паметници - Народният театър, катедралата "Св. Александър Невски", Паметникът Левски, Университетът и пр., но и интерпретации на някои противоречиви градски символи - Мавзолеят, паметника 1300 години България, паметника на Съветската армия.



Васил Захариев, Старинната базилика "Св. София", 1928 г.


Иван Гецов, Църквата "Св. Неделя", 1942 г.


Владимир Мански, Поклонение, 1950 г.


Лъчезар Бояджиев, Раят на билборда, 2005 г.


Втората част, изготвена от Софийския държавен архив, представлява няколко албума, разположени на маси сред залата, в които са подредени оригинални документи, скици и снимки, свързани с изграждането най-познатите паметници и сгради.



Албумите.


Лъвов мост, снимки и скици на детайлите.


Паметникът на Цар Освободител, проекти и комисията.


Паметникът на Цар Освободител, изработка на детайлите.


Паметникът на Цар Освободител, откриване.


Проект за възстановяване на катедралата "Света Неделя", 1926 г.


Проект за възстановяване на катедралата "Света Неделя", 1926 г.


Църквата "Света Петка".


Градинката пред Военния клуб, проект и снимки.


Програма за откриването на паметника на Васил Левски.


Паметникът на Васил Левски, проект и скици на детайлите.

Изложбата продължава до 26 април, така че имате достатъчно време да я посетите. Входът е свободен. Може да закупите и луксозен каталог на цена 12 лева. В него са включени по-голяма част от художествените произведения и проекти (за наше съжаление съвсем малко от съдържанието на документалните албуми), както и мултимедиен диск с видеа от съпътстващия проект "Глобално и дългосрочно ситуацията е положителна".