18.03.2009 г.

Състоянието на паметника на Царя ОсвободителОтношението към паметниците говори много за хората и тяхната култура. Темата със старините в София е коментирана многократно, но това не ни пречи да обърнем внимание на нелицеприятното състояние на един от важните софийски паметници. Статуята на Царя Освободител, разположена не къде да е, а пред Народното събрание, е не просто място на памет, но и сцена на чести държавнически поклонения по един или друг повод. Монументът кара своята 102-а годишнина и от високата си позиция е бил свидетел на немалко от събитията в новата ни история.

Нека видим обаче какво е състоянието му днес:Остатъци от постамент за декоративно осветление.


Гледка, типична за цяла София, което обаче не означава, че трябва да се примиряваме с нея.Разбитите балюстри на декоративната ограда.


Кабелите на осветлението са замазани по изключително дивашки начин, който не отива дори на селска къща, а да не говорим за такъв изпипан и внушителен паметник.


По постамента все още ясно личат следите, оставени от проявите на "гражданското общество".


Разбити парчета от гранитната основа.


Бронзовите пластики също се нуждаят от почистване.

Нуждата от известно "лъскане" на паметника е очевидна. Преди повече от година Софийска община обяви намерението си да ремонтира 3 от бележитите паметни места в София. Поне до днес, единствено Докторският паметник бе обновен, а за този на Царя Освободител явно все още не са намерени нужните средства.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...