12.04.2009 г.

Дни на отворените врати в Българска народна банка


Една от сградите, които доминират софийския център, е тази на БНБ. Централата на банката е построена между 1934 и 1939 г. Автори на сградата са архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Преди да се премести, тя се е разполагала в друга постройка, малко по-нагоре по булевард Александър Батенберг.

Всички софиянци и гости на столицата добре познават хармоничната бяла фасада на банката, но малцина са имали възможността да разгледат вътрешността на сградата, която е не по-малко красива и интересна. По случай 130 години от основаването на Българска народна банка бяха обявени два дни на отворени врати за обществеността, която получи редкия шанс организирано и подробно да се запознае с най-интересните кътчета на сградата. Преживяване, което решихме да споделим и с вас.

Желаещи да се възползват от предложението не липсваха.





Въпреки сериозния брой гости опашката вървеше бързо. Тук е мястото да изкажем специални благодарности на служителите на БНБ, които се постараха нито една посетителска група да не остане без необходимото внимание, подробна беседа и малки подаръчета. Чест прави добрата организация и любезното отношение на всички тях.

Вътрешността на сградата е запазена в автентичния си вид, така че посетителите днес могат да се потопят в атмосферата на онези години в навечерието на войната, когато постройката е въведена в употреба. Разбира се, където е необходимо, деликатно са внесени модерни въведения - например видео-телефонът върху тежкото дървено бюро пред кабинета на управителя.

Интериорът при построяването и днес:



Изключителни витражи от български майстори - Дечко Узунов, Иван Пенков.




Портретите на всички управители от основаването на БНБ през 1879 г. красят коридорите на втория етаж. В това число е и единствената дама, ръководила банката.


Изградена е и специална мемориална стена за загиналите във войните служители на банката.


Музейната сбирка на банката







Първата сграда на БНБ.


Новата централа в строеж.


Заседателната зала







Паричният салон









За посетителите бяха предвидени и редица атракции: да измерят ръста си в златни кюлчета, да отсекат собствена монета, да получат сувенирна банкнота със своя лик и да научат разликите между истинските и фалшивите български банкноти.