23.07.2009 г.

Инициатива: Да върнем знамето върху двореца!

Има едно знаме, което близо 70 години символизира българската държавност. Във времена на триумф и трагедия над двореца в София неизменно се е развявал националният флаг.

Безброй години вече, сякаш като олицетворение на ничията ни земя, над сградата стърчи единствено подтискащо празният пилон. Истина е, че историческият площад на столицата, обезобразен, осакатен и безформен, се нуждае от цялостна реконструкция и преосмисляне. За българите той отдавна е загубил не само естетическото си, но и ценностно значение. А първото и основно впечатление, което гостите на страната ни придобиват, е именно от това тъжно пространство.


Сега си представете как над площада гордо доминира мащабен национален трибагреник. Централната позиция на сградата ще позволи знамето да се вижда от всички краища не само на площада, но и на градината, както и от ларгото и булевард Цар Освободител. Така и дворецът ще получи своя естествен и завършен вид.

Затова ние от Стара София започваме инициативата "Да върнем знамето върху двореца!". Надяваме се тя да намери поддръжници сред повече хора, които да ни помогнат да я популяризираме. Уверени сме, че осъществяването на желанието ни не е нито трудно, нито скъпо, а зависи единствено от добрата воля на отговорните институции.

Ще се радваме да споделите мисли и идеи по въпроса. Преди всичко трябва да уточним в чии правомощия е да се вземат мерки - Софийска община, Министерство на културата? Както и какво можем да предприемем като граждани, за да предизвикаме нужната реакция.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...