25.10.2009 г.

Препоръчано четиво





Нова книга за историята на най-големите и известни софийски паркове и градини излезе на книжния пазар в чест на 130-ата годишнина от обявяването на съвременната столица на България. "Софийските градини 1878 - 1939" на Иванна Стоянова и издателство "Пространство и форма" е издадена с финансовата помощ на Столичната община по програма "Култура" със съдействието на обединение "Сдружени софийски архитекти".

Монографията изследва възрожденския подем на изграждане, преустройство и стопанисване на градините и парковете на следосвобожденска София. Първата част е посветена на създаването на зелената система на столицата, включваща градини, паркове, залесяване, традиционни места за разходки, булеварди и улици и тяхното динамично развитие, хронологията на появата им до 1939 г. Книгата показва и планове с главните улици на София, основните градоустройствени репери, река Искър и и притоците й, петте основни входа към града и потъналите в зеленина дворове, планината Витоша. Събрани са спомени на пътешественици, които след 1634 г. го определят като потънал в зеленина град.

Втората част илюстрира създаването и развитието и на парковете и градините на София в 216 приложения, от които 140 са копия от архивни снимки. Включени са 16 са цветни стари планове и 76 фрагменти от тях. Някои от копията на архивните снимки са сравнително непознати и рядко публикувани в редки и единични издания. Сред тях са хандрисите на част от градините и зелените площи, отразяващи ситуацията им през 1892-1893 г. , стари планове на София и фрагменти от тях.

За миналото и историята на София е писано много. Сравнително малко са обаче публикациите за някогашните градини в българската столица, коментира авторката. Голяма част от тях отдавна не съществуват. Други са променени неузнаваемо и са останали само спомени, които се предават от поколение на поколение. Ако днес извлечем поука от този подем, може да смятаме, че книгата е изпълнила своята основна задача, смята Иванна Стоянова.

Строителство инфо


„Софийските градини 1878-1939” до момента може да бъде намерена при арх. Елисавета Хантова в САБ, в книжарниците „Български книжици” ул. „Аксаков” №10, книжарница „Нисим” бул. „Васил Левски” № 59, он лайн книжарница „Българска книга” и от 6 октомври, вторник, в Лесотехническия университет.


За автора на „Софийските градини 1878 - 1939”:


Иванна Стоянова - Завършила специалност :“Озеленяване на населените места “ във Висш лесотехнически институт София 1966г. специализирала : ”Ландшафтна архитектура и териториално устройствено планиране “ 1975 г. ВИСИ.
От 1966-1969 работи като проектант в ИППГСС” Агролеспроект”.
От 1969-2003 до пенсионирането й работи в НИПК последователно като – проектант, проучвател за документиране на градини и паркове и обявяване за паметници на културата в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Силистра, Русе, Добрич, Балчик, Перник с изготвяне на режими за опазването им, както и изготвяне на режими за ползване, застрояване и опазване на територии извън населените места за териториите около Рилския, Роженския манастир, с. Арбанаси, както и инспектор и експерт по исторически ландшафт.

Награждавана е с:
- медал 1300 години България - 1981 г.,
- златна значка “Кольо Фичето” - 1985 г.,
- орден “Кирил и Методий “І степен 1986 г.
- почетна сребърна значка на САБ - 2003 г.
- почетен плакет и грамота “100 години Независимост на България” 2009

Член на САБ от 1988 г.
Член на ИКОМОС от 1989 г. и председател на секцията “Исторически градини и паркове и културен пейзаж” към Българския национален комитет на ИКОМОС от 1991 г.и участва в международни срещи на Комитета по въпросите на опазването на градинско парковото изкуство.
Участвала е в международни симпозиуми и асамблеи, регионални експертни срещи с доклади в Полша ,Германия, България.

Публикации:
- списание „Архитектура”, „Ландшафтна архитектура” „Музеи и паметници на културата”, „Градина” „Monumentum”, „Topiaria Helwetica, Revue annuelle SSAJ”, Швейцария 2001 г. - 11та Генерална асамблея на ИКОМОС, сборник доклади, София, 1996 г., специализирани издания на САБ, национален клуб „Ландшафтна архитектура” и други,
- като съавтор в книгите:
- Едуард Андре (1840-1911) Един пейзажист ботаник по пътищата на света - Les editions de l’imprimeur 2001,
- Hortus vitae - Варшава 2001г.
- България 1900 - изд. „Проф.Марин Дринов”,София 2002 г.,
- Заветът на Митрополит Методий Кусев, сборник доклади 2000 г.,
- Пруските градини в Европа - изд. Лайпциг, 2007 г.
- Епохата на Цар Фердинанд І - София 2009 г.

строителство.бг