11.01.2010 г.

Музеят за история на София - в царския дворец


Митарствата на музея продължават. След години "предстоящо откриване" на почти готовата сграда на Централната баня, сега министър Рашидов има нова идея...


Музеят за история на София ще се разположи в сградата на Националната художествена галерия, съобщи вчера министърът на културата Вежди Рашидов пред Ани Цолова в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви. Рокадата е в рамките на проекта „Българският „Лувър“, който раздвижи артсредите у нас в навечерието на Нова година.
...

Не посягайте на минералната вода!

Едва ли има по-подходяща сграда за Музей за историята на София от бившия царски дворец, убеден е Вежди Рашидов. Точно тази сграда ще приюти низвергнатата през годините институция, за която се предвиждаше да се настани в бившата Минерална баня. Там и сега са скупчени изключително ценни експонати, свързани с миналото на българската столица. Злополучното преустройство на банята в музей тръгна, но не стигна доникъде. Последва логичният въпрос, който и днес мъчи и експертите, и музейните работници - не е ли престъпление балнеоложко средище, смятано от софиянци за култово, да се превръща в културен център?! Не посягайте на минералната вода, апелираха старите софиянци.

Ако проектът „Български „Лувър“ се сбъдне, в близко бъдеще ще видим каляските на Фердинанд в залите на Националната художествена галерия.
...

източник