5.03.2010 г.

По следите на една сграда


Вероятно мнозина от вас си спомнят, когато преди време дискутирахме тази сграда и се опитвахме да установим точното й местоположение:


Тогава не успяхме да открием повече подробности за нея, освен написаното на самата снимка, че се е намирала на улица "Граф Игнатиев".

Сега обаче ще добавим нови парченца от пъзела, които ще ни позволят да разбулим загадката. Бяха ни нужни няколко малки открития, за да направим голямото.

Стъпка първа: Открихме следната снимка на сградата, публикувана в книгата на Фредерик Мур "The Balkan Trail", издание от 1906 г. Там намерихме и ключовата информация, че къщата по това време е служила за Британска агенция.


Стъпка втора: Горната информация обаче все още не беше достатъчна, за да установим точното място. Тогава на помощ дойдоха спомените на Димо Казасов, който между другото пише: "До изграждане на новата сграда легацията се помещаваше в една двуетажна сграда, чиито високи порти с кръгли аркади я отличаваха от всички останали сгради. Тя се намираше на югозападния ъгъл на сегашния булевард "Толбухин" и "Граф Игнатиев" и бе известна като "Английското консулство".

Нещата се нареждаха!

Стъпка трета: Сега оставаше да потвърдим достоверността на сведенията. Внимателно се вгледахме в стара фотография на въпросното кръстовище - бул. "Фердинанд" (тогава) и "Граф Игнатиев". И хоп, оказа се, че нашата къща свенливо се подава в края на снимката:


Стъпка четвърта: Остана ни да локализираме сградата и върху картата на София:

На тази карта от 1908 г. английското консулство е отбелязано с червено на пресечката на улица "Граф Игнатиев" и булевард "Фердинанд"

 Следващата карта, на която на същото място под номер 48 откриваме "Английско посолство", е от 1920 г.

Стъпка пета: Последното задължително действие в пиесата бе да направим съпоставка със съвременното положение на района (днес бул. "Васил Левски"), за да разберем какво има сега на мястото. Ето какво:



Извод: Няма невъзможни неща/места!