19.04.2010 г.

София преди и сега: Домът на Борис Хаджи Калчов


На тази стара фотография на Орлов мост някак свенливо в кадър е влязла и една разкошна къща. Отдавна изчезналата сграда, намирала се на ъгъла на "Цар Освободител" и "Евлоги Георгиев", по своя мащаб и изпълнение спокойно се конкурира с другите известни представителни домове от онова време. Домът е собственост на един от най-богатите столичани - Борис Хаджи Калчов. За известен период от време в началото на 30-те години къщата става резиденция на американския пълномощен министър в София.


Информация за палата дава Кирил Христов в своите спомени. Той пише:

"Отивам по Цариградския път към големия парк на София. Последната къща в ляво, току пред Орловия мост, бе нещо забележително. Един патрициански малък дворец, с градинка отпред, с желязна ограда в стила на постройката. То бе домът на най-малкия от Хаджи Калчовите синове, Борис... най-напред ме запозна с великолепните афрески в хола: изгледи от Пловдив, дюкянчето, в които баща му Хаджи Калчо е натрупал своите богатства, семейни сцени - един съвсем своеобразен малък музей.

Сега на мястото на този прелестен дворец се е надул по американски един може би с много удобства съпритежателски дом, но без никаква художествена стойност."