11.05.2010 г.

Като отворихме дума за чешмите...




... задължително трябва да отбележим едно радостно събитие. Само преди дни бе открита възстановената чешма "Свети Георги" в изцяло обновената градинка пред църквата "Света София". Подобно на останалите стари чешми, и в този случай статуята бе открадната преди години. Дано този път съумеем да опазим съграденото, а в най-скоро време и останалите исторически чешми да възвърнат стария си блясък.




Видео от церемонията по освещаване

Възстановен е паметникът - чешма на Свети Георги Победоносец

На 5 май столичният кмет Йорданка Фандъкова официално откри възстановената паметник- чешма „Свети Георги Победоносец”, която е дело на известния български скулптор Мина Иванов. Мина Иванов е бил брат на един от най-успешните столични кметове Иван Иванов. На тържественото откриване и освещаване на скулптурата с обновената градинка пред базиликата „Света София” присъстваха заместник кметовете на София Мария Бояджийска, Любомир Христов, заместник-министърът на културата д-р Тодор Чобанов, представители на Столичен общински съвет и много гости, сред които дъщерите на бившия кмет Иван Иванов – Бистра Иванова Манова, Елисавета Иванова Маринкьова, както и негови внуци и правнуци.

Скулптурата на чешмичката е възстановена с помощта на фирма “Аурубис България”, с изпълнителен директор Никола Треан. Била е открадната през 2005г. Новото произведение е изработено отново от месинг на базата на запазен калъп на оригинала, тежи около 60 кг, високо е близо 1 м. Направено е от скулптора Марин Марков.

За охраната на скулптурата е осигурено непрекъснато полицейско видеонаблюдение. Около статуята са оформени виртуални зони за сигурност, които при евентуално нарушение, ще бъдат улавяни от камерата, която сигнализира звуково и светлинно до охраната на Столична община.

Градинката пред базиликата „Света София” също е реконструирана. Ремонтът включва цялостно обновяване на архитектурните и парковите елементи и е извършен по програма на дирекция „Зелена система” за 2009-2010г. Старата асфалтова настилка е подменена с павета от естествен и устойчив материал – клинкер в два цвята, изцяло с нови бордюри, ремонтирани и обновени подпорни стенички. Подменена е инфраструктурата – водопровод и канал на чешмичката. Градинката е обновена с нови пейки и кошчета. Ремонтът е на стойност 237 000 лева, осигурени от бюджета на Столична община. Изпълнител е фирма „Унимекс-С” ООД.

Изградено е ново парково осветление, което е дарение от „Улично осветление” ЕАД. Приложена е нова съвременна технология със светодиодни осветителни тела. Те са по-икономични и дават по-ефективно и качествено осветление.

За обновяване на растителността, почистване на сухите клони от дърветата и храстите, подмяната на загиналите растения, засаждането на нови растения – храсти, жив плет, цветя, от бюджета на Столична община са отпуснати 17 000 лева. Възстановяването и поддържането на зелените площи се извършва от фирма „Цветомания” ЕООД по договор със Столична община.

Изграждането на градинката е поставено през 1882г. Тя е част от цялостното оформление на един от най-големите площади в София – площад “Ал.Невски”. С писмо на НИНКН №4458/26.09.1988г тя е декларирана като паметник на градинското и парково изкуство. Тогава църквата е оградена с дървена ограда пред западната й фасада, на изток от нея са запазени стария пазар, склада за дървен материал и разсадниците.
През 1935г. по проект на арх.Нейков, по повод на поредната реставрация на църквата, е извършена частична реконструкция на градинката, като се оформя малко площадно пространство, по средата на което е поставена чешма със статуя на „Св.Георги убива змея” . Пластиката е по проект на скулптора Мина Иванов, брат на един от най-успешните столични кметове Иван Иванов. Реконструкцията и благоустройството на градинката е станало под ръководството на арх.Рашенов. Основната цел е била да се изгради красиво и приятно място в центъра на столицата с вода за пиене, за срещи, разговори и отмора. Върху параболно корито с мраморен цилиндричен постамент е била монтирана бронзова скулптурна група „Св. Георги във военни доспехи, вдигнал дясната си ръка, за да убие змея с копието си”.

Източник: София днес