19.09.2010 г.

Последни дни


В непосредствена близост до къщата, за която скоро писахме, бе унищожена поредната историческа сграда от стария център на София. С. М. ни изпрати снимки и информация за къщата, намирала се на ул. Виктор Юго, недалеч от ул. Иван Асен II. За съжаление, този път не успяхме да реагираме навреме и не разполагаме със снимка на мястото преди да бъде изравнено със земята. Това е повод отново да повторим нашия призив към всички вас да използвате фотоапаратите си преди да е станало късно.



Ето какво ни написа С. М.:

Старата къща, която бутнаха, е била на придворна дама от Двореца (на генерал Кисьов, според информация от собствениците) и е построена в началото на 30-те години. За съжаление, нямам снимка на старата къща, но беше масивна двуетажна постройка с орнаменти по фасадата, типично и за други къщи в квартала.




Сегашните собственици на терена са го предостъпили на фирма с право на строеж, срещу което ще получат апартаменти в бъдещата сграда.

Приложено ви изпращам снимки на мястото, както и как ще изглежда постройката в завършен вид според проекта. За новия външен вид на сградата е доста спорно дали ще се впише в архитектурният облик на квартала.



Редакция януари 2013 г.: Получихме няколко фотографии на старата сграда, любезно предоставени от Мария Киркова: