21.12.2010 г.

Стара София във фотографиите на Лучано Морпурго


От 2-ри до 15-ти декември в залите на Централната софийска баня ни беше предложено Едно пътуване из Балканите със снимките на италианския фотограф Лучано Морпурго. За изложбата разбрахме от страницата на блога във Facebook след сигнала на Марина, за което искрено й благодарим.



Чернобелите и монохромни фотографии са заснети в периода 1935 -1936г., и отразяват срещите и преживяванията на Морпурго от пътуванията му из Балканите и други места. Както съобщава и информационното табло на входа на изложбата, любопитство към пътуванията Морпурго придобива благодарение на страстното колекциониране на картички от цял свят – зарибяващо хоби, така характерно и днес.

Изложбата се разполагаше в две зали на втория етаж на банята, като в едната от тях бяха концентрирани снимки от Турция, Гърция и Румъния, а във втората бяха снимките от България, заедно с фотоси от Сърбия, Унгария, Италия и други държави. Целта на изложбата беше да покаже едни колкото различни, толкова и устремени към една и съща социална и културна идентичност страни.



Срещата на фотографа с България е запечатала много български лица от онези години, както и някои емблематични места в страната. Морпурго е видял не само столицата София, но също така и градове като Варна и български села. Камерата му е заснела лицата на железничари, моряци, занаятчии, търговци, селяни в носии и обикновени хора по градските улици. Тук беше мястото, където да изживеем отново неговите срещи, имащи колкото документален, толкова и личен характер, и да почувстваме емоциите на нашите сънародници, запазени върху фотографската лента. Изложбата сякаш отново напомняше, че снимките са онези наши следи, които пътуват във времето.

Предлагаме ви поглед към фотографиите му от стара София:

Пл.Света Неделя, 1935г.

Народното събрание с площада

Софийска улица. Рядка фотография на жена, ползваща услугите на ваксаджия

Пл. Александър I

Военния клуб


Вероятно военен парад, ул. Раковска

Изложбата беше повод да разгледаме също интериора на банята, която ни очарова със своите фенерени лампи, куполи и ковано желязо. Надяваме се скоро там наистина да бъдат отворени вратите на Музея на София.



Текст и снимки: Любомир Иванов