30.05.2011 г.

Гранд хотел "Империал"


Рекламна статия, публикувана през 1930 г. на италиански език, превод – Крикор Асланян


Гранд хотел Империал, намиращ се на ъгъла на улица Леге и улица Клементина, в центъра на българската столица, в непосредствена близост до Царския дворец и Националния музей, е открит преди пет години и от самото начало е търсен от най-взискателните чужденци, желаещи да се почувстват у дома след умората от едно дълго пътуване. Действително, ние не бихме могли да намерим в София друг по-добър и толкова рафиниран хотел като Империал. Струва ни се, че неговата цел е да опровергае мита, че на Балканите хотелите не са способни да направят вашия престой приятен.


Гранд хотел Империал предоставя на своите клиенти петдесетина елегантно мебелирани стаи, жилище, изпълнено с изтънчен вкус, тапицерия в топли и нежни тонове, които се съчетават прекрасно с мебелите и правят апартаментите наистина луксозни. На всеки един от петте етажа на сградата има обширни луксозни апартаменти, състоящи се от спалня, салон, собствена баня и тоалетна, както и телефон. Всяка стая, даже и най-скромната, има централно отопление, бели порцеланови мивки с течаща топла и студена вода. В стаите всичко е в светли тонове, мебелите, тапицерията, завесите, както и българските килими в симпатични цветове. Така че, влизайки в стаята, всеки изпитва чуството на безупречна чистота.

От всеки прозорец се разкрива прекрасна гледка, цялата Столица е пред очите на пътника. Високите върхове на планината Витоша и Царския дворец предоставят един импозантен и незабравим спектакъл.

На всеки етаж има телефонни апарати, свързани с централата на хотела, която ви свързва за секунди с искания от Вас номер. Многобройни стаи с бани очакват със своя уют пътника, желаещ да намери отмора за изтощените си крайници. Всичко е обмислено и осъществено, така че нищо да не липсва на пътника свикнал с луксозния комфорт на европейските хотели. Дирекцията на Гранд хотел Империал не е копирала методите на големите съвременни хотели, а ги е надминала.


От хола достъпът до етажите се осигурява от асансьор, а за тези, които желаят да раздвижат краката си, има красиво стълбище, обградено с вечнозелени растения. Целият хотел е отоплен равномерно, широки коридори, потънали в тишина и постлани с дебели килими, осигуряват пълна почивка.

На мецанина има обширен салон – читалня, както и място за пушене. Удобни кожени кресла сякаш искат да привлекат пътника в своите обятия. Вечнозелени растения, подбрани и разположени с много вкус, придават весел акцент на строгите цветове на салона, докато през огромните прозорци влиза величествена светлина. Тук едно пиано очаква изтънчените пръсти на някоя дама – музикант, която да извлече от него нежни мелодии.

Последователността изисква след поезията да дойде прозата. Ето го ресторанта, открит и радостен, облян от светлина и с много въздух, способен да нахрани стотина човека. Малки масички, както и по-големи, осигуряват на клиентите спокойно хранене. Обслужването наистина е първокласно и способно да удоволетвори и най-взискателните клиенти. Много е лесно да дефинираме кухнята на Империал - „най-вкусното от цяла България”. Всякакви коментари са излишни. Ще отбележим само, че е направено всичко възможно, за да бъде кухнята на Империал достойна за това определение. И най-сложните и вкусни блюда, които не бихте намерили на друго място, са поднасяни в тежки плата от масивно сребро и сервирани на клиента в баварски порцелан от най-високо качество. Докато най-добрите български и вносни вина се наливат в кристални чаши от Бохемия.

Вечерята е сервирана в една приятна таверна в меки тонове, където прекрасен оркестър свири последните модни мелодии. След 22 часа таверната се превръща в дансинг бар, където трептящите ноти на фокстрота се редуват с наелектризиращата музика на руските балалайки. Сервират се всички американски и национални напитки, а на бара богат избор студени и топли специалитети са на разположение на танцуващите до късно през нощта.

Често групи български и руски танцьори изпълняват сложни танци, които се превръщат в незабравим колоритен спектакъл.

През топлия сезон обядът и вечерята са сервирани в неголяма симпатична градина, където малък дамски оркестър изпълнява танцувални мелодии, докато елегантни двойки танцуват върху гладкия и блестящ дансинг.

Нищо не е пренебрегнато от страна на Дирекцията, за да бъде клиентът действително удоволетворен - кухня, обслужване и цени най-умерени. Достатъчно е да кажем, че само за 180 лева може да имате една прекрасна стая.


Нека хвърлим поглед в „златната книга” на хотел Империал. Ентусиазирани писания потвърждават, че всички са били удоволетворени, подписите потвърждават похвалите. Ето някои от тях: Н.И.В. Такаматцу, Принц на Япония с Н.И.В. Принцеса Кикуко и свитата им; индуският писател Рабиндранат Тагор; Барон Фрайхер Фон Хихнефелд; Херцог Алберто ди Вютемберг; Н.И.В. Принц Хохенлохе; Пиеро Ферретти - депутат в италианския парламент; Барон фон Тьоплиц - генерален директор на Италианска търговска банка; полковник Милло Калеффи - военен аташе на Италия; Лео Слезак - певец от Виена; и много други.

Тези подписи като че ли казват на неосведомения пътник: „Ела в Империал и ще си заминеш с болка на сърцето”.