13.09.2011 г.

Ретро София Фест



Културен фестивал по случай празника на София 
16, 17 и 18-ти септември

Първият Ретро София Фест - Пътеводител на Забравена София ще се проведе на 16, 17 и 18 септември 2011 г. като част от празничната програма по случай Деня на София със специалното съдействие на Столична община. Чрез средствата на културата и изкуствата фестивалът има за цел да пресъздаде автентичната атмосфера на столичния живот в периода от Възраждането до Втората Световна. 

Ретро София Фест - Пътеводител на Забравена София е мултижанров интерактивен културен фестивал, който с магията на словото, фотографията, художественото изкуство, танца, модния дизайн, сценографията и киното ще ни потопи, нас, съвременниците, в романтичната атмосфера на отминалата и забравена епоха. Същевременно това ще е шанс да направим връзката между времената и да открием онези вечни механизми на живота, които ще ни позволят смело да продължим напред. 



Изложби на фестивала
16-ти, 17-ти и 18-ти септември

1.Изложба избрани фотографии от online фотоконкурс „Забравена София - на фокус” в градинката зад Руската църква - „Стъргалото” /10.00 – 21.00 ч/. 

2.Изложба на избрани ретро - фотографии от фотоконкурс „От албума на баба” в Dada Cultural Bar /10.00 – 22.00 ч./ до 30 септември

3.Фотографска изложба „Стара София - Център” в Дом на Москва 

4.Фотографска изложба „Разходка из съвременна Москва” в Дом на Москва 

5.Изложба живопис на А. А. Хофарт и Кирил Китов в Дом на Москва 

6. Изложба ретро фотографии "Изгубената България" - в градинката зад Руската църква - „Стъргалото”


Акценти на фестивала

1. Винтидж - сватба Акция „Ретро – младоженци”
На 17 септември, от 12:30 /храм „Свети Николай Чудотворец”/, в деня на светите сестри Вяра, Надежда и Любов и майка им София, в рамките на Ретро София Фест, ще се извърши специално бракосъчетание. То ще се осъществи в храм „Свети Николай Чудотворец”, една от емблемите на столицата, и ще бъде подготвено по всички светски и модни правила, диктували сватбения ритуал сред столичния хайлайф преди сто години. 

2. Представяне на книгата - Пътеводител на Забравена София от Юмико Хаясака.
Това е уникална книга-пътеводител, посветена на София, която изважда от прахта на улиците и пепелта на спомените къщи, хора, събития с особено значение за живота и растежа на града. Неин автор е японката Юмико Хаясака, съавтор и вдъхновител на идеята за Ретро София Фест. Юмико ни предлага една нетипична гледна точка от Страната на Изгряващото слънце към фактите от миналото, които все още имат висока стойност при комуникацията на модерния софиянец с бъдещето. 

Пътеводител на Забравена София ще бъде представен за пръв път пред публика от автора - Юмико Хаясака на 17-ти септември от 17:00 ч. в DaDa Cultural Club

3. Акция „Ретро – дефиле” - ретро-възстановка на пъстрата атмосфера от софийските улици
В последния ден на РЕТРО СОФИЯ ФЕСТ „Стъргалото” ще се изпълни с народ, облечен по модата, но тази, която е вълнувала женските умове и здраво е бъркала в мъжките джобове на гражданите преди сто години.

Акция Ретро-Дефиле и избиране на "Мис и Мистър Ретро Дефиле" – „Стъргалото” ще се състои на 18-ти септември от 18:00 в градинката зад Руската църква 


Повече информация за Ретро София Фест: www.retrosofiafest.com