26.04.2012 г.

Мистерията на османския фонтан е разкрита


Вероятно си спомняте прекрасния османски водоскок, красил градската градина на столицата, за който ви разказахме преди време.


Поставен в градината през 1917 г. и открит в присъствието на министър-председателя Радославов, неговата последваща съдба оставаше неизвестна.

Днес, благодарение на една картичка, изпратена ни от Илиана Иванова, загадката около красивия фонтан се разплете напълно.



По информация от сръбски източници фонтанът се е намирал в парка на град Ниш и е пренесен в София през 1917 г., вероятно като военен трофей или за да бъде предпазен от бойните действия (по време на войната български учени правят серия научни експедиции във военните краища и прибират множество артефакти в София). През 1924 г. фонтанът е върнат в Ниш. През 1935 г. водоскокът отива в Белград и е поставен за кратко пред конака на княгиня Любица. След освобождението на Белград през Втората светова война там бил разположен охранителен пост на съветската армия. Според информацията ни, руски войник повредежда фонтана с приклада си.


По-късно водоскокът е реставриран и през 1960 г, отново е върнат в Ниш, като днес се съхранява в местния музей. Правят се планове да бъде монтиран на подходящо място в града.