6.05.2013 г.

Домът на Анжело Куюмджийски


Откъс от книгата "Станчо Белковски - архитектурна дейност" (1943 г.)

ЧАСТНА КЪЩА А. К.

Домостроителят А. К. (Анжело Куюмджийски), банкер, притежаваше в София голяма триетажна къща, която с обширния си обем е създавала големи неудобства, в използуването и в стопанисването й. Еднодетната фамилия се е губила в изящно и стилно декорираните помещения, които са имали повече светски, отколкото жилищен характер.

Затова поставената задача за разрешение на архит. бюро Ст. Беловски—Ив. Данчов при новия строеж, през 1935/36 год. бе: по-малка, но уютна за обитаване къща.

Фасада към юг и градината, заедно с оградата към ул. Априлов. Изглед от ул. Априлов.

На юго-източния ъгъл на ул. „В. Търново" и ул. „Априлов", върху голямо място над 1000 м. кв. се застрои на около 220 м. кв. двуетажна къща, с приземен кат. В тясна ивична форма тя лежи преимуществено по уличната линия на „В. Търново", за да открие фронта и лицето на всички свои жилищни помещения към юг и широкия двор—градина.


Долу — план на високия призем с дневна, хоол с цветарник и тераса към градината, столова, офис и вестибюл. Горе — два апартамента: спални с бани и гардеробни, и отделна стая с тоалетна за възпитателната.

Характерно в разпределението е апартаментното устройство на спалните в горния етаж. Вътрешното изпълнение е богато, но сдържано във формите си. Главният декоративен елемент е бил хармоничното съчетание на светлината от прозорците в помещенията с южния двор—градина. Гладки гипсови тавани, спокойни в цвят и шарки книжни тапети, добра и комфортна мебелировка, лежаща върху паркетното дюшеме, постлано с хубави килими, създават особено приятна за обитаване жилищна обстановка.


План на приземи с главния вход от ул. В. Търново. Помещава: кухня, келери, пералня, стаи за персонала (на юг), гараж, главен входен вестибюл с гардероб и тоалетна, стълбата за избата с централното отопление и склад за вина.

Къщата е измазана отвън с влачена хидравлична мазилка, заградена в корнизите, изработени с бучарда от изкуствен камък. Приземният кат е облечен с церовски камък.

Отоплението е централно водно и снабдява къщата с топла вода.

Днес в сградата се помещава резиденцията на американския посланик в България