10.06.2013 г.

Площад и паметник "Михаил Такев"


Михаил Такев е български политик, роден през 1864 г. в гр. Пещера. Министър в кабинетите на Ал. Малинов през 1908—1911 и 1918 год. Като министър на вътрешните работи през 1918 година участва в потушаването на Войнишкото въстание. Става жертва на политическо убийство през 1920 г. Повече за неговата личност и паметник в София можете да прочетете в документалните материали, които сме подбрали.



София за Михаил Такев

В-к "Пряпорец", септември 1926 г.

Скоро наближават злощастните септемврийски дни, когато заблудени синове на страната вдигнаха оръжие срещу нашата независимост, нападнаха столицата, когато тя беше без защитници и преживяваше страшен трагизъм.
Благодарение само подвизите на шепа герои, подпомогнати от чужда артилерия, вдъхновявани и ръководени от тогавашния министър на вътрешните работи Михаил Такев, столицата беше спасена от ужас и разорение. Озверените тълпи от разбития фронт за няколко пъти бяха до самата столица, но пръснати и разредени, те се изгубиха в тъмнината.
София с прискърбие за дълго ще си спомня тези дни. Но примера, който дадоха героите, особено заслугите на незабравимия наш държавник, Михаил Такев, столичани ще си спомнят винаги, особено през тези злощастни дни, с чувството на жива признателност.
Примерът на Михаил Такев ще остане завинаги един светъл факел, който ще озарява душата на поколенията, за да ги научи как се служи предано на отечеството.
Ценейки този наш държавник и заслугите му за столицата, групата общински съветници от Демокр. Сговор в столицата са взели, вече, инициативата да внесат в Столичния общински съвет предложение за обсъждане на въпроса: как да се овековечи паметта на Михаил Такев за вечни времена, било с наименование на някоя многолюдна улица или площад в столицата, било с поставяне бюста му в някоя от общинските градини и пр. Тази негова инициатива вярваме ще се посрещне симпатично от всички граждани.
Д. Константинов


Овековечаване паметта на Михаил Такев
Решението на  Столичното кметство

В-к "Пряпорец", октомври 1926 г.

Столичната община, за да отдаде дан на признателност към големия родолюбец Михаил Такев, е постановила:
1. Да се преименува площада и градинката сега "Солун" на "Михаил Такев";
2. Предвид на това, че е учреден комитет, който ще възвеличи делото на Михаил Такев с поставяне бюста му на гранитен пиедестал — в същата градинка — ъгъла на ул. ул. "Солун" и "Ангел Кънчев", то да се помоли С. О. Ц. Съвет да обсъди една субсидия от петдесет хиляди лева (50.000) лева и
3. Да се опълномощи пом. кмета Ив. Горанов да представлява общината като член в този комитет.


Паметникът на Михаил Такев

Из „Паметниците на София” с автор Н. Ганев (1939),
любезно предоставена от отдел "Краезнание" на Столична библиотека 


Намира се на площад „Михаил Такев", между улиците „Солунска" и „Ангел Кънчев". Издигнат е със средства на нарочно създаден за тази цел комитет, под председателството на бившия министър Р. Маджаров.
Паметникът се състои от полиран гранитен пиедестал и бронзов бюст. Последният е направен от скулптора проф. Ив. Лазаров и струва около 300,000 лв. На паметника има скромен надпис:

Михаил Такев
(1864—1920)

Освещаването на паметника станало тържествено на 23 февруарий 1936 год. в присъствието на министър-председателя Г. Кьосеиванов, много бивши министър-председатели и министри, Столичния кмет инж. Иванов и много видни граждански и военни лица.
След освещаването говорил надълго за живота на покойника председателят на Комитета Р. Маджаров, след което предал паметника на Столичния кмет. Последният от своя страна с няколко слова отдал нужната почит на рано и трагично загиналия държавник. След Кмета говорили още: бившият министър Гр. Василев и кмета на гр. Пещера.

След 1944 година паметникът на Михаил Такев е премахнат. В градинката е поставен бюст на земеделеца Райко Даскалов - негов политически противник, водач на Войнишкото въстание и настъплението към София. Градината също е преименувана и до днес носи името "Райко Даскалов".